foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Welkom op mijn hobbysite over Friese paarden, waarop ik vooral veel informatie wil geven over dit mooie ras, inclusief de stambomen. Mijn hart voor de Friese paarden is pas helemaal opengegaan toen ik naar de Friese paardendag in Hoofddorp geweest ben, wat je daar ziet dat is echt een belevenis.Hopelijk voelt u dat ook zo na een bezoek aan deze site.


FriesePaardenKracht.nl

info@friesepaardenkracht.nl

Friese Paarden Kracht

Het Friese paard

Veelzijdig gebruikspaard

Met zijn mooie zelfhouding,werklust  en leergierig karakter is de Fries tegenwoordig een gewild dressuurpaard, maar in vroeger dagen werden de paarden ingezet als strijdros, draver,koetspaard en landbouwpaard. Nog steeds wordt, onder andere voor  traditionele sjees, met het Friese paard aangespannen gereden. In enkel- of dubbelspan als tandem of ‘klavertje-drie; strijden de dieren in eigen wedstrijdrubrieken tegen elkaar. Ook als (samengesteld) menpaard kan de Friese zich, net als in andere disciplines, meten met andere rassen en worden goede resultaten behaald.

 

Krachtige schoonheid

Het Friese paard is het enige paardenras van Nederland, reeds in de 13e eeuw was het Friese type bekend. Door een consequent fokbeleid vertoont het Friese paard zoals we dat nu kennen, nog steeds de specifieke raseigenschappen  en daardoor  overeenkomsten met zijn verre voorouders. Kenmerkend voor de zwarte parels zijn het front,royale behang, zwarte kleur en ruime, krachtige, verheven gangen. De harmonieuze bouw en het edele hoofd,geplaatst op een lichtgebogen hals, volmaken de luxe en fiere verschijning. Het vriendelijke is de sleutel tot een fijn gebruikpaard.

 

Bron: Koninklijke Vereniging “Het Friesch Paarden-Stamboek’’

Copyrigcht © 2013 FriesePaardenKracht